Selecteer een pagina

Een hartverwarmende uitspraak van de Rechtbank Rotterdam …

Mevrouw moet een reeks aan toeslagen terugbetalen. Haar partner, zzp-er, heeft door Covid-19-maatregelen niet altijd werk en dus geen inkomen. Hierdoor is alleen haar inkomen beschikbaar voor de aflossing van schulden die zij heeft/hebben opgebouwd. De beslaglegging op haar salaris werkt hierin averechts.

De berekening van haar betalingscapaciteit is opgesteld aan de hand van de in wet vastgelegde rekenregels. Rekenregels die onvoldoende rekening houden met alle feitelijke uitgaven en schulden van mevrouw. Rekenregels zoals geaccepteerd door de afdeling van de Raad van State (de Afdeling).

‘5.2 Het lijkt erop dat de Afdeling zich niet realiseert of wil realiseren dat ook bij een persoonlijke betalingsregeling, er een heel hoog maandbedrag kan overblijven […] de Afdeling houdt, in navolging van de regelgever, vast aan een systeemwerkelijkheid die niet (meer) aansluit bij een redelijke uitvoering en de door een ieder gewenste menselijke maat.’

Rome is niet in 1 dag gebouwd. De #menselijkemaat is niet in 1 dag ingevoerd in de wetgeving. Maar alle beetjes helpen. De wetgever is en blijft aan zet.

Dank Rechtbank Rotterdam voor deze bijdrage!

ECLI:NL:RBROT:2021:11684