Selecteer een pagina

Hoe ex is een ex?

Dat vroeg de familie zich ook af in een recente uitspraak van Hof Arnhem-Leeuwarden (ECLI:GHARL:2020:2344). Erflaatster en haar ex-vriend hebben in 1982 gespiegelde testamenten opgesteld waarin ze elkaar hebben benoemd tot erfgenaam. De toevoeging ‘ex’ verraadt het al, ongeveer 30 jaar geleden is de samenwoning beëindigd maar erflaatster heeft haar testament niet aangepast. De ex-vriend is ondertussen getrouwd met een ander en heeft daar ook zijn testament op aangepast.

Uit het testament van erflaatster blijkt echter niet duidelijk of de ex-vriend nu nog steeds erfgenaam is. Hij vindt van wel … Haar familie vindt van niet … Het Hof vermoedt dat de erflaatster de ex-vriend alleen tot erfgenaam en executeur wilde benoemen op voorwaarde dat ze nog bij elkaar waren. De ex-vriend zal de gelegenheid krijgen om tegenbewijs te leveren.

Een bijzondere casus. En hieruit blijkt eens te meer het belang van een duidelijk testament, ook na (echt)scheiding. Alleen al het feit dat het testament uit 1982 nooit is aangepast, is wel een ‘dingetje’. En wellicht is de ex-vriend géén ex-erfgenaam, maar dan nog kan een persoonlijke situatie of kunnen persoonlijke wensen veranderen door veranderende wetgeving. Opfrissen dus!!

lenteinjetestament