Selecteer een pagina

Als het niet gaat zoals het moet …

Meneer en mevrouw hebben samen een woning gekocht met behulp van een gezamenlijke hypothecaire lening. Aan de lening is een gemengde levensverzekering gekoppeld. Na het verbreken van hun relatie heeft Rechtbank Den Haag bij vonnis van 30 mei 2012 bepaald dat onder andere de woning, de hypothecaire lening en de polis aan meneer worden toegedeeld. Daadwerkelijke levering blijft echter uit omdat meneer op dat moment niet voldoende inkomen heeft om mevrouw te laten ontslaan uit hoofdelijke aansprakelijkheid. Ook de polis wordt niet enkel op naam van meneer gezet.

Dan komt mevrouw te overlijden en de verzekeringsmaatschappij keert de polis rechtstreeks uit aan de hypotheekverstrekker. De erfgenamen van mevrouw vinden dat zij nog recht hebben op de helft van de uitkering gelet op de tenaamstelling van de polis. Ze houden hierbij geen rekening met het feit dat er indertijd al een volledige vermogensafrekening heeft plaatsgevonden tussen meneer en mevrouw en dat meneer sinds die tijd ook alle lasten van de woning én de polis heeft gedragen.

Rechtbank Den Haag (RBDHA:2019:4943) moet de erfgenamen teleurstellen. Het vonnis uit 2012 gaat voor op de tenaamstelling van de polis.

#rijkgerekend #dodemus